Mosjøen - 14.juni 2009.

Fire Backlashgutter på padle- / fisketur.
Bengt, Arnstein, Morten og Gunnar.

Hendelser og fangster : " 3 halve pils på ett kast " - " Nær pungen opplevelse " - " Anda Vulgata ".

Man skulle tro man ble tøyset med da formannen inviterte på dagstur til Mosjøen. Hjælp !!! Det kan jo ikke bli annet enn en nonstop kjøretur...på en søndag .. og vi skulle til og med ha med sykler og padle kano og fiske når vi kom fram ? Dette hang ikke på greip. Men, da nærmere opplysninger kom på bordet, viste det seg at dagsturen var fullt mulig å gjennomføre. Mosjøen ligger nemlig til min overraskelse i Østmarka ( lurer på hva jeg drev med i geografitimene ?? ) og ved hjelp av formannens forbindelser, viste det seg at vi kunne la syklene bli igjen hjemme. Vi fikk nemlig kjøre helt fram til Vangen, som ligger ved Mosjøen, og der fant vi fort fram til kanoene vi hadde leid for anledningen.


 Vi pakker i kanoene.


 Parkeringa ved Bysetermåsan - møteplassen.


Rigging av stenger før padleturen startet.   

I kraftig vind sjøsatte vi kanoene fra vinglete flytebrygger på Vangen. I mitt stille sinn takket jeg høyere makter for at det kun var erfarne padlere påmeldt denne turen. Dette var ikke forhold for ferskinger !
Vi jobbet oss nordover i Mosjøen ( se kartet og den røde streken - som har blitt "grå" etter at jeg manipulerte bildet.. ) mens bølgene fosset rundt baugen. Det ble en styrkeprøve av de sjeldne. Men, etter hardt teamarbeid, kom vi endelig fram til nordenden av vannet. Her var det litt roligere vindforhold og vi fant et brukbart sted å gå iland. Vi tok en kopp kaffe mens vi scannet etter vak..Arnstein og Bengt på rasteplassen.


Det var alså ikke ideelle fiskeforhold denne dagen. Vi hadde til tider stille vann i bukta der vi var, men så snart vi satte kanoene på vannet, begynte det å blåse .. fra alle kanter.  Gode, landfaste fluefiskeplasser var ikke å oppdrive, så det meste av fisket foregikk fra kanoene.

Fangst : Det er sjelden vi kan vise til gode fangster på våre turer. Men, denne gangen slo Morten virkelig til. På et par, tre kast, fikk han en ørret og tre halvlitere !!! Det må vel sies å være en slags rekord. Ørreten ble dessverre ikke veid, og kan således ikke legges inn i lista for "Størst ørret" konkurransen. Halvlitrene så ut til å være i god behold og jeg tror de ble tatt med hjem. Historien om hvordan det hele skjedde, hvilken redskap som ble benyttet, kjøring og håving, vil nok bli fortalt ved leirbålet på fremtidige turer.


                                                     Morten og Gunnar fisker.


Etter mange og iherdige, men mislykkede, forsøk på å oppnå nærkontakt med et par fine ørreter vi hadde sett vake, bestemte vi oss for å flytte til Luttjern ( se kartet ). Etter en ganske kort padletur i medvind, fant vi den smale åpningen inn til det mindre og smulere vannet. Her var det en fin leirplass og det tok ikke mange minuttene før det brant lystig i grillen. Pølsene ble dandert og etterhvert bredte eimen av svidde pølser seg over vannet. Men, som alltid, smakte det riktig så godt med et måltid i det fri.Morten speider etter vakende ørret.


Mens vi spiste våre medbragte pølser, fikk vi besøk av en andemor med seks små nøster. De ble alle foret med pølsebrød og lomper.


Andemor og noen av de små.


H
endelse:
" Nær pungen opplevelse "
Mens undertegnede satt på stokken ( der Morten sitter på bildet over - midten ), hadde Morten gått ned til bredden med sin slukstang. Jeg satt og spiste, ante fred og ingen fare, da det plutselig smalt i stokken 3 cm fra mine edlere deler. Jeg forstod ikke hva som hadde hendt før Morten snudde seg undrende mot der jeg satt og lurte på om noen hadde sett sluken hans ? Den observante leser skjønner nok at den var å finne mellom bena mine...Fiske pågår !


Hendelse: " Anda Vulgata "
Jeg hadde kastet ut min flue... en Vulgata imitasjon. Det blå fluesnøret ligger godt strukket utover vannet og en drøy stanglengde utenfor der igjen, ligger min store flue og dupper. En and kommer svømmende langs land, ser flytesnøret mitt, blir usikker og dreier styrbord ut fra strandkanten, paralellt med snøret... retning flua. Jeg vurderer litt fram og tilbake hva jeg skal gjøre, men velger å la redskapen ligg i ro. Anda kommer ut til flua, tar den  i nebbet, dypper den i vannet  og gjennomskuer imitasjonen. Flua ble dumpet og anda slapp unna.Vi gjør oss klare for avreise.


Vi fisket og koste oss i nydelig vær, trosset vinden og hadde det veldig bra. Men, da vi forsto at det neppe ville bli noen flere ørreter denne dagen, vendte vi snuten mot Vangen igjen.
All padling foregikk selvfølgelig med redskap i vannet, men det skjedde ikke noe mer. Klokka var omtrent 17:45 da vi  leverte tilbake padleårer og redningsvester til Vangen Leirskole og vendte snuten hjemover.

Takk for en fin tur til dere andre som var med. En spesiell takk til reiseleder Bengt som hadde lagt alt til rette for en meget vellykket tur.

 

Gunnar.

 Arnstein slukker bål og grill.