Backlash på tur til Røskestadvannet på Hurum.

10 - 11 juni 2006.

De som var med: Arnstein, Bengt, Gunnar, Kurt, Morten og Reidar.

     

Lørdag morgen reiste vi til Røskestadvannet på Hurum for å fiske og hygge oss slik Backlashgutter gjør iblant. Det var lenge siden sist.
Reidar, som har et stykke å kjøre, hadde reist ned allerede fredag ettermiddag og rigget leir på en odde i dette koselige vannet på Hurum. Vi hadde lest at det her skulle være mulig å få ørret opptil 2,5 kg, og vi lot oss friste.
Allerede før lunsj, var gruppa samlet og stengene ble rigget. Det tok ikke lange stunden før vi fikk respons fra dypet. Allerede på første kastet fikk Gunnar en ørret på kroken ( dupp og flue ). Det var en sprek fisk og det var langt ifra lett å få denne på land på grunn av vannliljer som fisken stadig surret seg og sena rundt. Kurt vurderte å vasse ut for å lose fisken gjennom dette beltet av vekster, men floken løste seg og en flott og fet ørret på 0,53 kg havnet i håven. Det var en god start.

Vandringsmannen Reidar hadde bestemt seg for å gå rundt vannet. På denne turen var han uheldig og fikk en flue godt festet i fingeren og den ville absolutt ikke ut samme veien som den var kommet inn gjennom. Da var det ikke annet å gjøre enn å tre den videre gjennom fingeren og ut gjennom hudlaget slik at mothaken kunne klippes av. Det er ikke så lett å fikse dette på egenhånd ute i naturen, men vår mann ordnet dette slik man kan forvente av en erfaren mann.

0,53 kg

Konkurranse med korrupt dommer.
Det ble tid for en konkurranse på denne turen. Reiseleder fristet med flotte premier og alle turdeltakerne meldte seg på konkurransen. Den var delt opp i følgende fire oppgaver:
- Samle inn flest mulig forskjellige dyreekskrementer og fortell hvilke dyr de stammer fra.
- Samle inn flest mulig levende eller døde dyr, fugler, innsekter.
- Samle inn flest mulig spiselige vekster og demonstrere at de er spiselige.
- Fiske mest mulig fisk, uansett type i løpet av konkurransedagen.

Dommeren (Gunnar) delte ut poeng (20, 40, 60, 80 og 100) per oppgave og hadde i tillegg mulighet for å dele ut inntil 50 bonuspoeng per oppgave. Dommeren gjorde det helt klart at han kunne bestikkes og dette benyttet deltakere seg av.
Det ble delt ut en premie (sluk / spinner) per oppgave og en hovedgevinst til den som oppnådde flest poeng totalt.

Resultater.
Det var to deltakere som var mer aktive enn de andre og disse sanket masse poeng på forskjellig vis. Dermed stakk disse to av med alle premiene og hovedgevinsten, en pilkestang  med snelle, gikk til Kurt.

Kurt :    430 poeng
Reidar: 420 poeng
 


Det var et yrende dyreliv i strandsonen.
Fiskesloet, som vi kastet fra oss i vannet, samlet store mengder med rompetroll. Dette var mat for dem.
Et litt mer spennende bekjenskap fra turen, var flotte ekemplarer av Natrix natrix. Fantastiske svømmere, nysgjerrige som bare det. Vi så tre slike på denne turen.

Fiske. Vi har ingen fullstendig liste over antall fisk som ble landet på turen. Fiskekonkurransen bidro til at vannet ble redusert med store mengder abbor, stort sett av typen "tusenbrødre", med også et flott ekemplar på 0,55 kg.
Det var dramatiske tilstander nær bunnen av vannet da Kurt fisket med mark og hadde fått på en liten abbor. Mens den gjorde fortvilede forsøk på å komme seg fri fra kroken, kom en av vannets større artsfrender og svelget den helt med hodet først. Vekten (0,55 kg) er inklusive den lille fisken hvis hale knapt var synlig langt nede i storabborens hals. Flott fangst !

En annen spesiell fiskesituasjon fant sted litt tidligere på dagen. Arnstein sto og fisket med spinner på et svaberg.  Plutselig begynte en flott ørret å vake mellom vannliljene kun noen få meter unna. Den viste ingen interesse for Arnsteins spinner og brydde seg heller ikke om at han sto der og fisket.
Gunnar kunne ikke dy seg og rigget fluestanga med den første og beste tørrflua han fant i flueboksen og tuslet bort til Arnstein som sa at han bare fikk hive ut flua. Gunnar kastet denne ut, det var ikke behov for de store lengder på fluekastet. Flua landet på vannet 3-4 meter fra land. Vinden blåste flua nærmere og nærmere land og når den befant seg en drøy meter fra land, rett ved der Arnstein satt og så på, tok fisken flua. Billedserien under viser det meste, fisken i vannet, Morten som sitter klar med håven, fisken som sklir inn i denne og så noen bilder av den fornøyde fiskeren. Vekta stoppet på 0,76 kg.


Vi hadde et nydelig vær på turen og noen av oss ville prøve alternative overnattingsmuligheter. I den anledning hadde Morten og Gunnar gått til innkjøp av hengekøyer av den typen du kan putte i lomma. Disse ble rigget opp mellom trærne og når natten kom, skulle gutta utføre det kunststykket det var å entre disse hengekøyene, med og uten sovepose.
Dette var C-moment og kunststykket med å komme seg oppi soveposen, tok nok en halv time. Da er det ille når du våkner etter en times søvn og kjenner at du må tømme blæra. Balanserende på en (for smal) hengekøye skal man alså lirke opp soveposens glidelås, få ut bena og plante disse på hver side av køya. Og, når trykket har lettet er det på'n igjen med å komme seg oppi posen og køya. Det gikk dog litt lettere på andre forsøket.
Jeg tror ikke denne formen for sengeplass vil bli anbefalt andre.

Kurt rigget seg til med feltseng under åpen himmel og hadde nok en langt bedre natt. Reidar benyttet anledningen til å teste ut sitt nyervervede enmanns telt.

Alt i alt en fin og opplevelsesrik tur i fine omgivelser og brukbare fangster. Takk for turen til alle som var med. Nå ser vi frem til neste tur om en uke. Da går turen til Gausdal Vestfjell.