Rapport fra Sjoa-turen 1998.

I påvente av at sekretæren skal få ut finger’n, tar jeg meg den frihet å skrive noen ord om årets Sjoa-tur som startet Torsdag 13.august. Vi dro tidlig fra jobben med retning Valdres og ved hjelp av tilgjengelig teknologi (mobil-telefon) kom vi , Morten, Kurt og jeg, snart i kontakt med Reidar som hadde startet fra Notodden litt tideligere på dagen. Vi avtalte å møtes på Beitostølen .

Etter en velfortjent rast på denne turist-magneten, satte vi kursen videre retning det forgjettede land, Sjoadalen. Vi passerte Valdresflya, Øvre- og Nedre- Sjodalsvatn, og omgivelsene ble bare penere og penere og da vi stoppet på Hindseter for å kjøpe fiskekort, visste vi at det bare var noen få hundre meter igjen til “Steinholet”. Det var tanken på dette som fikk oss til delvis å  overse den lite gjestmilde innehaveren av Hindseter. Kanskje var han sliten etter en lang sesong, men han burde ha vært profesjonell nok til å holde en vennligere tone mot tilreisende sportsfiskere fra den eksklusive gruppen, “Backlash”. Men, vi fikk omsider våre fiskekort ihende og pustet lettet ut da vi kunne dra derfra.

Det er alltid deilig når man kommer fram og får strukket på bena etter en rimelig lang reise og etter å ha sett over området (det var flere gjester der enn normalt) ble vi fort enige om hvor leiren skulle ligge. I et lite søkk, i le for den verste vinden startet vi å rigge leiren. Telt skulle settes opp og en avansert gapahuk skulle gi oss ly for det været som var varslet.

 

Det gikk med en del ingeniør-arbeid før vi ble fornøyd med leiren, men, så ble den også  bra til slutt…                                                                                               

Det store spenningsmomentet når vi drar på Backlash-tur, er om det er noe bett. Av erfaring vet vi jo at sosialt sett er det alltid hyggelig på disse turene, men det er jo ok med litt fisk også?

Reklamen , i forkant av turen, hadde kanskje vært litt overdrevet, men vi visste jo at det var mulighet for stor fisk i denne elven…

Allerede første kvelden fikk vi napp, ja endog nok til en smakebit. Reidar’s nye røkeapparat ble innviet, og fisken smakte som den skulle. Nyrøkt ørret på brød med en liten kladd majones på toppen. Herlig…..

Fredag fikk vi også godt med fisk selv om ingen av dem var noen rekordnotering. Men likevel, ganske gøy. Utpå kvelden kom Bengt og Kai til leiren. Vi hadde egentlig planlagt med en “ute-middag” denne kvelden, men gjorde den fatale feil å utsette dette til lørdagskvelden. Fatal? Jo, for når lørdagskvelden kom, hadde vi masse ørret som vi bare måtte salte og lagre til dagen etter (det endte med at den ble tatt med hjem). For, ikke bare spiste vi ute på kvelden, men Reidar hadde også rigget til en herlig “Viltgryte” (av den typen han er blitt viden kjent for ).

 

 Reidar, den pensjonerte “gastronomen”.

 

Bengt fikk den største fisken på turen, 0,6 kg. Det var slett ikke dårlig og bildet på neste side viser noen av de ørretene vi fikk. Lekker fisk av god kvalitet.

Vi hadde denne gang også en konkurranse. Hver og en fikk bare ta med seg stang, snelle og “En”-flue, nemlig Backlash-flua (konstruert av den kjente fluebinderen Johansson) ut i elva. Målet var å komme tilbake til leiren innen kl.1300 med enten den største, eller den minste fisken.

Da det bare var to som fikk fisk i løpet av den begrensede tiden, slapp vi å finregne for å finne vinnerne, nemlig Bengt (turens minste (fisk altså)) og undertegnede. Det at vi fikk fisk i Sjoa på Backlash-flua, forteller jo alt om potensialet til denne flua…Bra

 

 

Ikke dårlig fangst, dette her?

 

 

 

Alt i alt må turen betraktes som meget vellykket. Vi fikk godt med fisk, all slags vær (bortsett fra snø) og et hyggelig samvær. Flere av medlemmene burde vært med, men det er ikke alltid det passer for alle. Kanskje vi prøver igjen et annet år?

Jeg avslutter det hele med et bilde tatt under fiskekonkurransen. Det er Bengt som står der borte…..

 

 

Gunnar.